Home
Introductie
Massage
MLD
Workshops
Tarieven
Adres
Contact
Mens en dier
De minibieb
Links
Het lymfesysteem

Alle cellen in ons lichaam zijn omgeven door een vloeistof die extracellulair weefselvocht wordt genoemd. Het lymfesysteem zuivert deze vloeistof en zorgt ervoor dat de cellen in een gezonde omgeving leven. De afgifte van afvalstoffen en de opname van de voedingstoffen, die zich afspeelt tussen bloed en cellen, verloopt via het weefselvocht. Sommige afvalstoffen komen niet rechtstreeks in de bloedbaan terecht en verzamelen zich in het weefselvocht. Dit vocht stroomt in de lymfevaten en door de lymfeknopen, die afvalstoffen en bacteriŽn filtreren. Als het weefselvocht zich in de lymfevaten bevindt, wordt het "lymfe" genoemd.

Overal in het lichaam zijn lymfevaten en lymfeknopen. De lymfevaten verzamelen zich in steeds grotere vaten en uiteindelijk monden ze onder de sleutelbenen in de aders uit .

De lymfeknopen bevinden zich in de nek, oksels, borst, buik, liezen, elleboogholten en knieholten. Ook de milt, de thymus en de amandelen maken deel uit van het lymfesysteem.

Het lymfesysteem speelt een belangrijke rol in de immunologische strijd tegen infecties en ziekten. De lymfeknopen en de thymus produceren de lymfocyten, een type witte bloedcellen die infecties bestrijden. De lymfeknopen fungeren ook als filterstation om te voorkomen dat infecties zich in het lichaam gaan verspreiden.

In tegenstelling tot de bloedsomloop heeft het lymfesysteem geen hart om de lymfe door het lichaam te pompen. De beweging van de lymfe is voornamelijk afhankelijk van de contractie van de naburige skeletmusculatuur. De druk in de lymfevaten is daardoor zeer laag en de lymfedrainage is meestal beperkt.

Manuele Lymfedrainage activeert en versnelt de stroming van de lymfe en stimuleert de verwijdering van afvalstoffen uit het bindweefsel. MLD ondersteunt het afweermechanisme van ons lymfesysteem en brengt het zenuwstelsel in een evenwichtige toestand.